De Prael is niet zomaar een brouwerij, maar een brouwerij met een missie. Met proeflokalen en brouwerijen waar mensen kunnen werken wil De Prael het gat in de arbeidsmarkt dichten. En gasten laten genieten van bijzondere bieren en lekker eten. Groningen is de vierde locatie waar mensen in betaalde en onbetaalde dienstverbanden werken vanuit deze visie. De Prael Groningen doet dit in Groningen samen met WerkPro, een overkoepelende organisatie van sociale ondernemingen waar mensen naar werk worden begeleid. De Prael en WerkPro delen het geloof in een arbeidsmarkt voor iedereen. Dat WerkPro ruime ervaring heeft in de horeca, maakt de samenwerking extra kansrijk. In een schitterend pand met een bijzonder binnenplein op loopafstand van Grote Markt en Martinitoren, komen mens en bier samen. In twee etappes wel te verstaan.


Proeflokaal de Prael Groningen

In 2018 opende de brouwerij alvast een proeflokaal waar natuurlijk de bieren van de Prael geschonken worden. Het bier komt nog niet uit de ketels in Groningen. Die komen in een later stadium. Als alles volgens planning verloopt is de 1000 liter brouwinstallatie in het najaar van 2019 volop in bedrijf. Op 22 oktober 2019 werd het eerste deel van de brouwinstallatie het gebouw binnen getakeld. Na twee tot drie weken installeren moet het zover zijn dat de eerste proefbrouwsels in Groningen worden gebrouen. Naast de standaardbieren van de Prael is er in de Groningse vestiging van brouwerij er ruimte voor eigen Groningse bieren. Alles wat in Groningen wordt gebrouwen krijgt een Groningse identiteit mee. In de afbeelding linksboven alvast een voorproefje hoe het etiket van het Groningse Prael er uit zou kunnen zien.

De Prael gelooft in een arbeidsmarkt die toegankelijk is voor iedereen. Dat iemand met mentale of andere problemen mee moet kunnen doen. Bier van De Prael is hiervoor de oplossing. Brouwerij De Prael werd door Arno en Fer opgericht in 2001 voor mensen die op de één of andere manier moeilijker aan het werk kunnen komen. Het doel van de brouwerij is allereerst om heerlijk bier uit de kraan te laten stromen, maar daarmee ook vooral werkplekken te creëren voor mensen die op de arbeidsmarkt steeds buiten de boot vallen. De Prael vindt namelijk dat iedereen een kans verdient. Vandaar in Groningen gekozen is voor een franchise concept in samenwerking met WerkPro. Het is de verwachting dat de Groningse vestiging zo'n 80 arbeidsplaatsen gaat opleveren.

Natuurlijk ga ik mijn best doen om de voortgang van inrichting proeflokaal en brouwerij vast te leggen. De eerste foto's staan al op de Fotopagina de Prael.