Griffeweg 4 9724 GG Groningen
Graansilo Griffeweg 4 9724GG Groningen - foto © Harry Pinkster 2022.

Graansilo Blond
Foto ©Graansilobier
In augustus 2018 werd het eerste bier van de brouwerijhuurder Graansilo Bier uit Groningen gelanceerd, de Graansilo Blond. Graansilobier is een onderdeel van de Maripaan Groep BV. Dit is een franchise organisatie in Groningen, opgericht door Anrico Maat en Paul Papa. Onder deze franchise vallen een groot aantal van de Jumbo vestigingen in Noord Nederland. Het idee van een eigen bier is ontstaan vanwege de enorme vraag naar regionale bieren in het schap van de Jumbo vestigingen binnen de Maripaan Groep. Onder leiding van een van de filiaalhouders en amateurbrouwer Roelof Veldhuis werd een concept bedacht om dit nieuwe merk te lanceren. Als eerste moest er een locale brouwer worden gevonden die met Graansilo Bier in zee wilde gaan. Als snel kwam men uit bij brouwerij Martinus in Groningen waar de bieren nu bijna twee jaar later nog steeds worden gebrouwen. In eerste instantie leek het hier te gaan om een opdrachtbier voor de Jumbo, maar ondertussen zijn de activiteiten van Graansilobier dermate dat er sprake is van een volwaardige brouwerijhuurder. Naast de drie standaard bieren zal er per seizoen nog een uniek seizoensbier worden gebrouwen.

Het unieke aan Graansilo bier is dat het door en door Gronings is. De smaak en het design is bepaald door inwoners van Groningen zelf. Dit omdat de smaak van iedere biertype werd bepaald door een panel van ongeveer 70 Groningers. Zij konden tijdens de verschillende testproefavonden bij brouwerij Martinus in Groningen bepalen waar de smaak van het desbetreffende biertype naar toe moest gaan. Hiermee vormde de gemiddeldde mening van de aanwezigen de basis voor het ontwikkelen en brouwen van de te brouwen bieren. Vandaar ook het motto op het etiket van de Graansilobieren: Door & Door Groningen. "Het is niet aan ons wat lekker bier is, het is aan de Groningers om ons te vertellen wat ze lekker vinden."

Graansilo Blond
Inmiddels bestaan er vier verschillende Graansilo bieren, namelijk Blond, Tripel, IPA en Lentebier.
Het Lentebier is als enige bier niet bij Martinus in Groningen gebrouwen, maar bij brouwerij Noarder Dragten in Drachten. Het werd speciaal gebrouwen voor het 9e Bierfestival in Groningen. Voor Graansilo bier was het festival een groot succes want als nieuwe Groningse brouwerijhuurder ging Graansilo er met de Graansilo Blond vandoor, als beste festivalbier van het Bierfestival 2019 in Groningen. Op de foto de trotse Graansilo mannen met in het midden Frits Gosman en Roelof Veldhuis.