De rijke bierhistorie van Veendam kreeg in het voorjaar van 2018 een nieuw hoofdstuk met de oprichting van een tweede actieve brouwerij. Aan het Museumplein werd hard gewerkt aan de realisering van Brouwhotel Parkzicht. Iedere noordeling kent hotel Parkzicht natuurlijk al jaren, nieuw is dat er in het hotel een schitterende brouwerij is opgebouwd. De nieuwe brouwerij heeft een capaciteit van 1000 liter per brouwsel.
Ondernemer Appie Weij liep al jaren rond met de plannen om in zijn hotel een brouwerij te starten. Hij kon niet wachten totdat er zich een goede mogelijkheid voordeed de juiste brouwinstallatie aan te schaffen. Nu de vraag naar speciaalbier zo groot is worden de eigen speciaalbieren vooral in het cafégedeelte verkocht, natuurlijk naast het al bestaande assortiment.
Eind 2017 deed zich ineens de mogelijkheid voor om misschien, zonder andere Nederlandse brouwerijen te kort te doen, wel de mooiste brouwinstallatie van Nederland over te nemen. De unieke brouwketels komen uit het Gelderse Heumen en zijn afkomstig van de voormalige brouwerij de Graaf van Heumen. De echte bierliefhebbers weten daarmee voldoende. Nederlands enige glazen brouwinstallatie met koper beslag staat sinds 2018 te 'shinen' in Veendam. De eerste Bogdike bieren werden begin juni 2018 in het brouwhotel getapt en de unieke brouwinstallatie heeft ondertussen al veel beergeeks naar Veendam getrokken.

Het is niet vreemd dat Appie als brouwmeester de in de Noordelijke bierwereld niet onbekende Jakob Melessen heeft aangetrokken. Jakob is natuurlijk bekend van zijn eigen brouwerij M-Bier in Veendam. Samen brengen ze de Parkzicht bieren uit onder de merknaam Bogdike. Dit is niet toevallig ook de naam van de culturele stichting van Veendam. Deze culturele stichting is opgericht door de begin 2017 overleden organisator Bé Wever. Hij was, door in de jaren negentig in zijn bierlokaal t Aaierdoppie als eerste in Oost-Groningen speciaalbieren te introduceren en bierproefavonden te organiseren, een belangrijk persoon in de recente biergeschiedenis van Veendam. En hiermee is ook de link met de regio duidelijk vastgelegd.

De brouwketels zijn vanaf de straat en vanuit het café duidelijk zichtbaar voor het (passerend) publiek. Het vergisten, lageren van de bieren is zichtbaar in het aangrenzende perceel. Dat is vanuit de brouwerij zelf niet zichtbaar, maar wel weer vanaf het Museumplein. De brouwzaal werd uitgebreid met een proeflokaal met daarin plaats voor ruim voldoende gasten. Eind 2020 opende Appie een slijterij naast het pand met de vergistingstanks. Beide lopen nu in elkaar over, zodat bezoekers aan de slijterij een klein stukje van het brouwproces kunnen ervaren. De reden van het openen van de eigen slijterij toont het ondernemerschap van Appie. Hij werd dan ook niet voor niets eind 2019 uitgeroepen tot Veendammer ondernemer van het jaar. Het openen van de slijterij was voor brouwhotel Parkzicht de enige manier om zonder problemen de eigen flessen bier aan de man te kunnen brengen.

Nieuwsgierig geworden naar de brouwerij? Er staan een behoorlijk aantal foto's op mijn fotopagina van Brouwhotel Parkzicht. Daarnaast is er natuurlijk een goed overzicht te vinden van de etiketten, glazen en ander verzamelmateriaal dat door Brouwerij Parkzicht is uitgebracht.