Terug naar boven

Bierwandeltocht door Groningen

8 - De Noorderzon 1984-1985 - Vishoek 2

Hoge der A
In de bocht van de Vishoek ben je aan de achterzijde van brouwerij de Sleutel. Na het beëindigen van de brouwactiviteiten bij de Sleutel werden deze panden verkocht als Graanpakhuizen.
In 1983 startte Ronald Mengerink hier brouwerij de Noorderzon. De brouwerij werd in korte tijd bekend van de Noorderzon Blond en de Kluyn.
De Noorderzon werd gestart met ondersteuning van de Groningse Sociale Dienst, die een starterskrediet beschikbaar stelde. Helaas kwam er al vrij snel een abrupt en ook wel triest einde aan de brouwerij. Nadat eind 1984 en begin 1985 het brouwen al twee keer wegens geldgebrek moest worden gestaakt volgde de definitieve nekslag toen er, door een foutje in het productieproces, maar liefst 5000 liter bier niet verkocht kon worden.

Brouwer Ronald Mengerink was een behoorlijke tijd voor de bierwereld onvindbaar, hij was letterlijk met de Noorderzon vertrokken.
Toch begon hij in 2007 weer commercieel te brouwen. En niet zonder succes. Hij vestigde zich in het Belgische gedeelte van Baarle-Nassau, met de Nederlandse grens op luttele meters. Een bewuste keuze want daarmee kon brouwerij de Dochter van de Korenaar zich inschrijven voor het Belgische Zythos bierfestival. Ondertussen maakt hij al jaren furore met Brouwerij de Dochter van de Korenaar.

Meer informatie over brouwerij de Noorderzon lees je: hier

Route:
Tijd: 3 minuten, afstand 220 meter
Vervolg je weg door de Vishoek (met de bocht mee) en neem de tweede afslag naar links.
Je komt vervolgens in de Vierde Drift Noorderhaven. Stop halverwege de Drift.