Terug naar boven

Bierwandeltocht door Groningen

7 Noorderhaven ZZ - De Sleutel 1659-1800

Brouwerij de Sleutel Groningen
Op de hoek van de Noorderhaven met de Vissersbrug is het beroemde biertonnetje van brouwerij de Sleutel te vinden. Brouwerij de Sleutel was in elk geval actief van 1659 tot 1800. Wat bijzonder is aan deze brouwerij aan de Noorderhaven Zuid Zijde, en dus ook aan de A, is dat men voor het brouwen gebruik maakte van een oude waterput. Dit in tegenstelling tot de meeste andere brouwerijen aan de A die het water met een putstoel uit de A moesten halen.

De exacte oprichtingsdatum van de brouwerij is niet bekend, maar in een overzicht van de Groninger Borger Vaandelen van 1659 werd Albert Egberts als brouwer opgevoerd.
De brouwerij werd gebouwd aan de buitenzijde van de 13e eeuwse stadsmuur die langs de Noorderhaven liep. Tot 1699 bleef de brouwerij, die tenminste vijftien jaar daarvoor al Brouwerij De Sleutel werd genoemd, in handen van het echtpaar Albert Egberts - Maria Pellenrock en hun erfgenamen.
In 1744 moet de brouwerij in handen zijn geweest van brouwer Hindrik Ottinga, want uit een advertentie van 24-04-1744 blijkt dat zijn weduwe de brouwerij te koop heeft gezet. De brouwerij en alles wat daarbij hoorde werd aan verkocht Jan Swartwolt en zijn echtgenote Margareta Nanninga. Deze brouwer was in zijn vrije tijd vaandrig bij de burgerwacht en hij splitste het pand twee jaar later. Het zuidelijke deel (nu Hoge der A 37) kreeg een nieuwe voorgevel en werd woonhuis.

Brouwerij de Sleutel Groningen
In de gevel van het noordelijke deel liet Swartwolt ter herinnering aan de verbouwing zijn huismerk aanbrengen: ISW (Ian SwartWolt). In de kelder van het het huidige cafe kun je zijn intialen nog op meerdere pleken op de muur vinden. In dezelfde kelder is de waterput nog duidelijk zichtbaar. De bron met oude waterput, waar schoon en zoet water kon worden gewonnen, is in 1980 door de toenmalige eigenaar Koos Huizinga samen met de stadsarcheoloog rond 1980 leeggehaald. Zijn plan destijds om er weer een brouwerij te beginnen is helaas nooit van de grond gekomen.

Meer informatie over brouwerij De Sleutel lees je: hier

Route:
Tijd: 1 minuten, afstand 75 meter
Loop terug richting kruising met de Hoge der A en sla linksaf de Vishoek in. Stop in de bocht naar rechts. De Vishoek dankt zijn naam aan de Vismarkt die hier van 1762 tot 1854 werd gehouden. Natuurlijk was het vrij gemakkelijk om op deze plek de verse vis aan te voeren want de A stond destijds in open verbinding met de Waddenzee.