Terug naar boven

Bierwandeltocht door Groningen

3 - Dokjard - Noorderhaven NZ 63

Brouwerij Dokjard Groningen
Bijna aan het einde van de Noorderhaven vinden we op nummer 63 Brouwbistro Dokjard. Hier wordt sinds 2018 bier gebrouwen. Op deze locatie lag in de 17e eeuw de scheepswerf van de West Indische Compagnie. De brouwerij ontleent zijn naam dan ook het dok dat hier te vinden was en de voornaam van de eigenaresse Jard (van Dalen) samen Dokjard.
In 1634 mocht de West-Indische Compagnie hier een "timmerboede" starten. Er stonden in die tijd zoals je op de kaart van Haubois uit 1647 kunt zien nog geen (pak)huizen op deze plek, maar er lag een scheepstimmerwerf, net binnen de stadsmuren van Groningen.
Na de opening in 2018 van de Bistro duurde het nog een jaar voordat de eerste brouwsels uit de eigen tanks kwamen.

Om voor de opening al een eigen bier te kunnen presenteren werd er in juni van dat jaar al een bier gebrouwen bij Bax-bier in Groningen. Deze IPA, Klusbass Rawit/Kaffir, was een ode aan iedereen die meegewerkt heeft aan de de verbouw van het pand aan de Noorderhaven. Klusbaas werd gepresenteerd bij de officiële opening van Dokjard.
Hoewel de nadruk op het restaurant ligt kun je bij mooi weer vast een van de unieke Dokjard bieren proeven op het terras. Sinds 2020 wordt een deel van de bieren elders gebrouwen en daarna in blik afgevuld. Je kunt hier dus ook een aantal Dokjard bieren kopen om thuis te drinken.

Dokjard is maandag/donderdag open vanaf 15.00 uur en op vrijdag/zaterdag vanaf 14.00 uur. Diner vanaf 17.30 uur.

Meer informatie over brouwerij Dokjard lees je: hier
De website van Dokjard vind je hier

Route:
Tijd: 8 minuten, afstand 600 meter
Loop door tot je aan de linkerkant de Plantsoenbrug ziet. Deze brug is de verbinding tussen de zuidkant van de stad en het grootste park van Groningen. Het Noorderplantsoen werd in 2007 bezongen door Ralf Poelman, zijn "Het gras van het Noorderplantsoen" is nog steeds een grote hit voor veel Groningers en dan vooral voor de studenten.

Let op: Wie ook langs brouwerij Baxbier wil moet hier niet linksaf, maar rechtdoor langs het water blijven lopen. Bij de Jumbo neem je het voetpad naast het fietspad aan de kant van het water. Nadat je onder het spoor bent gekomen steek je het Reitdiep over via de blauwe fietsbrug (Donghorsterpad) en loop je tussen de nieuwbouw door. Aan het einde van het pad ga je rechtsaf. Je loopt langs de ringweg totdat je, na een klein half uur lopen vanaf Dokjard, de brouwerij aan de rechterkant ziet (vlak voor het viaduct).
De openingstijden van het proeflokaal van Bax zijn wo-za van 14.00-00.00 zondags van 14:00-22:00 uur.

Voor deze wandeling slaan we Baxbier in principe over en ga je linksaf de Plantsoenbrug over. Vervolgens steek je bij de verkeerslichten de weg over en ga je gelijk weer naar links. Daarna ga je gelijk de eerste straat naar rechts (de Westerbinnensingel). Vervolgens steek je de, waarschijnlijk zeer drukke, A-Straat over en kom je in de Westerhavenstraat. Stop bij nummer 14.