Terug naar boven

Bierwandeltocht door Groningen

2 - Brouwerstraat

Brouwerstraatje Groningen
Het zal je niet verbazen dat hier ooit een brouwerij heeft gestaan.
De exacte locatie is (mij nog) niet bekend, maar wel dat de brouwerij De Brouwpot heeft geheten. Bijzonder is ook dat de stad Groningen, naast de Brouwerstraat, ook een Brouwersgang kent. Die komen we een heel stuk verder op (bij nr 15) tijdens deze wandeling nog tegen.

Route:
Tijd: 14 minuten, afstand 1000 meter
Steek de Ebbingestraat over, één van de verkeersaders richting centrum van de stad en je komt dan in de Violenstraat.
Neem de eerste afslag naar links, dit is de Nieuwe Boteringestraat. Het is verstandig om bij de kruising de straat eerst over te steken en dan aan deze kant van de weg te lopen. Het trottoir is daar een stuk breder.
Je passeert eerst aan de linkerkant de Nieuwe Kerk die aan het einde van de 17e eeuw werd voltooid. Even later zie je aan de rechterkant de nieuwbouw van het Kantongerecht in Groningen. Je loopt uiteindelijk langs de Ossenmarkt. Dit plein dankt zijn naam aan het feit dat hier in de 17e, 18e en 19e eeuw al een veemarkt werd gehouden. Of zoals de Groningers zeggen een Baistenmarkt (Beestenmarkt).
Sla voor de brug rechtsaf en blijf het water volgen. Je loopt nu langs de diepenring (de Groningse variant van gracht). Dit deel van de Diepenring is het Lopende diep. Na de eerste brug kom je op de Noorderhaven Noordzijde. Dit deel van de diepenring wordt nog steeds als haven gebruikt. Je ziet dan ook aan je linkerhand diverse woonarken liggen. Dokjard vind je op de Noorderhaven noordzijde 63.