Terug naar boven

Bierwandeltocht door Groningen

16 - Gekroonde Hert 18?? - 1836 - Poelestraat/Schoolstaat

Brouwerij  Het Gekroonde Hert Groningen
Op de hoek met de Schoolholm, de eerste straat rechts bevond zich in het begin van de 19e eeuw brouwerij Het Gekroonde Hert. De eerste vermeldingen van Brouwerij Het Gekroonde Hert spreken van een brouwerij, gelegen en staande by de Poelepoort, in de Agtermuur. De Poelepoort werd overigens in 1828 gesloopt. De brouwerij kende in korte tijd verschillende eigenaren. Wanneer de brouwerij daadwerkelijk werd opgericht is (nog) niet bekend. De brouwerij was van behoorlijke omvang. Dit blijkt uit de advertentie in de Groninger Courant van 20 december 1836 waarin de brouwerij te koop wordt aangeboden. Hierin wordt gesproken over een aanzienlijke bierbrouwerij, voorzien van een ketel van 61 vaten. Volgens het destijds geldende metriek stelsel moet het dan gaan om een brouwketel van 6000 liter.

Volgens een vermelding op de website Groninganus waren er in 1820 bij brouwerij het Gekroonde Hert van JE Winter drie personen aan het werk. Opvallend is dat er destijds nog maar 6 brouwerijen actief waren in de gemeente Groningen. Brouwerij Keizer Barbarossa komt niet voor in deze lijst omdat de brouwerij was gevestigd in Helpman dat in 1818 nog geen onderdeel uitmaakte van de gemeente Groningen.

In 1836 kwam er een einde aan brouwerij Het Gekroonde Hert. In een advertentie in de Groninger Courant kondigt de Groningse ondernemer W.J.Roelfsema aan dat hij was verhuisd van de Kijk in t Jatstraat naar de Poelestraat op den hoek van Agter den Muur en daar heeft opgerigt eene likeurstokerij, genoemd Het Gekroonde Hert. De naam Het Gekroonde Hert bleef nog jaren bestaan, maar er werd geen bier meer gebrouwen.

Route:
Tijd: 10 minuten, afstand 750 meter
Sla vanaf aan de hoek Poelestraat/Schoolholm rechtsaf de Schoolholm in. Vrij snel zie je aan de linkerkant het imposante Groninger Forum. Sla dan ook linksaf naar de Nieuwe Markt en passeer de ingang van het Forum. Hoewel het niets met de bierwandeling te maken heeft raad ik iedereen aan deze grootste trekpleister van de stad Groningen te bezoeken. Je kunt met de roltrappen of lift naar het dakterras. Van daaruit heb je een fantastisch uitzicht over de stad Groningen.
Verlaat het Forum aan dezelfde kant als je naar binnen bent gegaan en sla direct voorbij het Forum rechtsaf. Je komt dan in de Popkenstraat die op zijn beurt uitkomt op het Martinikerkhof. Ga hier naar links en loop langs de Martinikerk naar de Grote Markt. Loop rechtdoor en sla na de nieuwe waterpartijen gelijk rechts af de Oude Ebbingestraat in. Neem de tweede straat links (de Butjesstraat) en sla direct twee keer rechtsaf. Je komt dan in de Hardewikersraat. Stop bij nummer 7.