Terug naar boven

Bierwandeltocht door Groningen

14 - De Struisvogel 1777-1902 - Steentilstraat 49
Brouwerij De Struisvogel Groningen
Op de Steentilstraat 49, op de hoek met de Winschoterkade was in elk geval van 1777 tot 1902 brouwerij de Struisvogel gevestigd. Het was destijds één van de grotere brouwerijen in Groningen en ook niet de minste.

Brouwerij de Struisvogel neemt in de Nederlandse biergeschiedenis een prominente plaats in omdat de brouwerij wordt gezien als de eerste Nederlandse brouwerij die met Bockbier adverteerde. In een advertentie in de Leeuwarder Courant van 11 februari 1853 werd aangekondigd dat het Beijersche Bock-, Lager-, en Tafelbieren te verkrijgen zijn. De Struisvogel was hiermee een van de eerste Nederlandse brouwerijen die, vermoedelijk alleen in de winterperiode, ondergistende bieren produceerden volgens de Beijersche methode. Deze brouwmethode werd pas rond 1843-1845 in Nederland geëntroduceerd en werd in 1853 nog maar mondjesmaats toegepast.

De brouwerij kan ook worden gezien als een echt familiebedrijf, want er waren vanaf 1777 vier generaties van de familie Bulthuis eigenaar van de brouwerij. In 1902 werd de brouwerij verkocht en kwam er een einde aan de Struisvogel. De verkoop was niet nodig omdat de brouwerij niet goed zou draaien, in tegendeel. De laatste brouwer L.Bulthuis was vanwege gezondheidsproblemen genoodzaakt de brouwerij van de hand te doen. Er werden eerst pogingen gedaan om een overname kandidaat te vinden die de brouwerij zou voortzetten, maar dat is helaas niet gelukt. Het heeft de familie overigens geen windeieren gelegd. Bij de uiteindelijke verkoop van de brouwerij werd een behoorlijk aantal panden in de directe omgeving mee verkocht. Kort daarna werd de brouwerij afgebroken en werd er een nieuw gebouw neergezet. Wel bijzonder is dat de gevel aan de Winschoterkade, samen met enkele kelders, is blijven staan en dus nog dateren uit de 18e eeuw. Na de verbouwing vestigde zich in dit pand een winkel voor elektrische apparaten. Ondertussen kun je er hele andere genotsmidddelen aanschaffen.

Meer informatie over brouwerij De Struisvogel lees je: hier

Route:
Tijd: 2 minuten, afstand 130 meter
Loop rechtdoor en steek het Winschoterdiep over. Je komt dan op het Damsterdiep. Hier steek je de weg over en loop je langs de winkels. Het Zuiderdiep kent enkele steegjes, gangen genoemd.
De eerste steeg aan de linker kant is de Vosgang.