Terug naar boven

Bierwandeltocht door Groningen

13 - Martinus - Kostersgang 32/34

Brouwerij Martinus Groningen
Bijna aan het einde van de Kostersgang vind je brouwerij Martinus. De brouwerij werd op 14 november 2015 officieel geopend door de toenmalige burgemeester van Groningen, Peter den Oudsten. Daarmee is Martinus ondertussen dus al bijna 10 jaar een begrip in de stad Groningen.
De brouwerij zelf is gevestigd op de begane grond, op de tweede verdieping vind je het restaurant en op de derde verdieping het proeflokaal met dakterras. Martinus is gestart als familiebedrijf van de familie Swierstra en is gestart nadat vader Albert-Jan de inventaris van zijn toenmalige drukkerij had verkocht en ingeruild voor een brouwinstallatie van 1 hl. De drukkerij was ruim 20 jaar in hetzelfde pand gevestigd.

In de jaren 50 zat er in het pand van Martinus een magazijn en een werkplaats van de petroleumkachel fabrikant Calmix uit Deventer. De verkoop van deze beroemde petroleumkachels vond plaats in het pand pal achter de huidige brouwerij aan de Steentilstraat. In december 2018 lanceerde Martinus, met een verwijzing naar de vorige bewoners aan de Kostersgang, de Calmix, een Russian Imperial Stout van 9%.

Vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd doet Albert-Jan het wat rustiger aan en zwaait Martijn de scepter in de brouwerij. De brouwerij is ook vernoemd naar Martijn (Martinus), een naam die natuurlijk goed bekt in de stad Groningen. Er worden in de weekenden regelmatig rondleidingen georganiseerd. Verder staat de brouwerij bekend om de vele muzikale activiteiten die in de brouwerij worden gehouden.
Één van de paradepaardjes van de brouwerij, naast de Calmix, is de Martinus Smoked Porter, een prijswinnend bier (goud) tijdens de Dutch Beer Challenge in 2019.

Martinus open op vrjdagen van af 15.30 uur en op zaterdagen vanaf 13.00 uur.

Meer informatie over brouwerij Martinus lees je: hier
De website van Brouwerij Martinus vind je hier

Route:
Tijd: 2 minuten, afstand 120 meter
Neem voorbij de brouwerij de eerste straat links en je komt in de Kleine Steentilstraat. Loop deze uit tot aan de Steentilstraat. Ga daar naar rechts en stop aan het einde aan de rechterkant bij de Steenstilstraat 49.