Terug naar boven

Bierwandeltocht door Groningen

12 - Het Witte Kruis - Kleine Pelsterstraat

Brouwerij Witte Kruis Groningen

Brouwerij Witte Kruis Groningen
Je zou het niet verwachten, maar in de gevel van Pizzeria Italië (in 1976 een van de eerste pizzeria's die zich in Groningen vestigde) vind je een verwijzing naar een oude Groningse brouwerij. We herkennen in de gevelsteen een paard en wagen en een schip.
Deze steen bevond zich eerder in de voorgevel van de brouwerij Het Witte Kruis in de Herestraat, waar het beroemde Groninger Kluin bier gebrouwen werd. Het schip wordt dan ook uitgelegd als "kluinkof", omdat dat bier ermee vervoerd zou worden (bv vanaf de Hoge der A).
Over deze brouwerij is verder niet veel teruggevonden, maar de waarschijnlijke locatie vinden we even verderop.

Route:
Tijd: 7 minuten, afstand 500 meter
Ga aan het eind rechtsaf de Herestraat in. Brouwerij Het Witte Kruis moet hebben gestaan op de plek van één van de eerste nieuwbouwpanden aan de rechterzijde van de Herestraat. Voorbij de C&A sla je links af en je komt op het Gedempte Zuiderdiep. Je passeert vervolgens een aardig aantal terrassen. Één van de laatsten in de rij is die van café de Oude Wacht, al sinds 1955 een begrip in Groningen.
Het is verstandig toch door te lopen en het Zuiderdiep over te steken bij het zebrapad op de kruising met de Oosterstraat aan de kant van de Jumbo. Je komt in de Rademarkt. Sla de tweede straat links af (voor het politiebureau van Groningen) en je komt in de Kostersgang. Stop bij de brouwerij op nummer 32-34