Terug naar boven

Bierwandeltocht door Groningen

10 - Sint Martinus 1992-1995 - Oude Kijk in 't Jatstraat 16b

Brouwerij Sint Martinus Groningen
Op nummer 16b bevond zich brouwerij Sint Martinus. Van de brouwerij is niets meer zichtbaar, vooral ook omdat de gevel totaal is gemoderniseerd. Sint Martinus, van brouwer Nico Derks, werd in de jaren 1992-1995 vooral bekend vanwege het herintroduceren van de Cluyn (Dit keer met een C).

Dit bier, en de andere bieren van Sint Martinus zoals de Bommen Berend Bock, werd gebrouwen in een kleine installatie van 150 liter die door Nico eigenhandig in elkaar was gezet. In de krantenartikelen van die tijd werd aangegeven dat hij een speurtocht naar de originele recepten had gedaan en die uiteindelijk had gevonden in de archieven van de Utrechtse universiteit. Het was hem gelukt om de smaak van het eens zo beroemde bier te benaderen. Hoe dicht dit bij het 'oorspronkelijke' Kluinbier heeft gezeten is moeilijk vast te stellen want ook het oorspronkelijke Kluin zal in de loop der jaren zijn veranderd.

De brouwerij bevond zich in het achterste deel van het pand want aan de voorzijde was een bescheiden bierwinkel gevestigd. Sint Martinus stond naast de Cluyn vooral bekend om de enorme hoeveelheid aan opdrachtbieren. Opvallend is verder dat een aantal van de bieren van Sint Martinus na de sluiting van de brouwerij nog een tijdlang voor een gewezen Groningse drankenhandel in Duitsland werden gebrouwen. Eigenaar en brouwer Nico Derks brouwt, nu bijna 30 jaar, later nog steeds en is brouwer bij de TX-brouwerij op Texel.

Meer informatie over brouwerij Sint Martinus lees je: hier

Route:
Tijd: 3 minuten, afstand 220 meter
Loop verder door de Oude Kijk In't Jatstraat die overgaat in de Stoeldraaiersstraat. Aan het einde van de Stoeldraaierstraat kom je op de Vismarkt. Steek de weg over en je ziet aan de rechterkant de Korenbeurs. Stop voor de ingang.