Terug naar boven

Blog met nieuwsitems met betrekking tot mijn bierige activiteiten

Het werd op mijn website tijd voor een speciale pagina over mijn persoonlijke bierbelevenissen. Mijn passie rondom het bier gaat zoveel verder dan alleen "maar" het verzamelen van bieretiketten. Daarom is er vaak ook veel meer te vertellen.
In het verleden was hiervoor niet echt een plaats op mijn website, maar vanaf nu kun je met enige regelmaat een blog lezen over een van mijn bierbelevenissen. Mocht je het blog logo elders op mijn site tegenkomen dan verwijst dit naar een artikel in deze blog.


5-12 april 2014
Presentatie Bax Bier en Tsjuster van de tap op het bierfestival Groningen.

Het was een hectisch weekje op biergebied in de stad Groningen. Natuurlijk is er al vier jaar lang het Bierfestival Groningen in de Martinikerk, met dit keer voor mij extra persoonlijk tintje, maar er stond nog wat meer op het programma. Het begon allemaal op zaterdag 5 april met de eerste verkoopdag van de bieren van de nieuwe Groningse brouwerijhuurder Bax Bier in de Mitra aan de Vismarkt in Groningen.

Presentatie Bax Bier Groningen
Tsjuster
Overzichtsfoto

Op zondag 6 april gaven Jeroen Bax en Sepp Jansen de officiele aftrap van Baxbier in Speciaalbiercafe de Koffer. Het werd een gezellige bijeenkomst met vrienden, familie en bierliefhebbers waarbij de bieren 'Koud Vuur', een smoked Porter en "Kon Minder', een Citrus Pale Ale konden worden geproefd. Op mijn Facebook pagina vind je een paar foto's van de officiele presentatie van Baxbier.
Baxbier heeft als Groningse brouwerijhuurder, natuurlijk een eigen pagina op mijn website.


11-12 april 2014
Bierfestival Groningen.

Op vrijdag 11 april was stond de eerste sessie van het vierde Bierfestival in Groningen op het programma.
De dag begon met een mini-symposium op de vrijdagmiddag, waar de voorzitter Henri Reuchlin zes deelnemers een paar vragen voorlegde met als thema 'De opkomst van speciaalbier in de Horeca'. De aftrap werd gegeven door Sabine Koebrugge, raadslid voor de VVD in Groningen. Wat me duidelijk is geworden is dat de gevestigde horeca, zeker in Groningen, nog lang niet bewust is van de kwaliteit van veel Nederlandse brouwerijen. Al heel snel werd een vergelijking gemaakt met de Belgische bierwereld. Het lijkt er op dat we in Groningen nog teveel vasthouden aan die veilige keuzes. Gelukkig hebben we in Groningen met Cafe de Toeter en Speciaalbiercafe de Koffer twee cafe's die het wel begrepen hebben.
Dan het festival zelf... Op de vrijdagavond heb ik de meeste tijd rondgebracht in de stand van Pint Regio Noord. Zeker de eerste uurtjes een paar mooie gesprekken gevoerd met vooral jonge bierliefhebbers. Toch wel opvallend dat veel mensen absoluut geen idee van het bestaan van Pint hadden. Die hebben we dan weer mooi een eindje op weg geholpen. Ook leuk dat het een paar nieuwe leden voor de vereniging heeft opgeleverd. De avond begon echter bij Jurgen en Geralda Bootsveld van Brouwerij Berghoeve. Daar werd door Jurgen voor mij het eerste glas "Tsjuster' getapt. Deze Imperial Black IPA werd vorig jaar door Jurgen gebrouwen als bier voor het 10.000e etiket in mijn verzameling. De eerste batch van 'Tjsuster' kreeg een klein jaar later een vervolg en met een paar kleine aanpassingen is het door Berghoeve vast opgenomen in het assortiment. Natuurlijk heb ik naast de 'Tsjuster' ook een aantal mooie bieren geproefd. Zo waren dat oa Uilskuiken, een prachtige IPA van slechts 3,6%, bij Ramses de Hop, bij Rock City Beers (voor mij een nieuwe brouwerij) de Weizen. Op zaterdagmiddag kon ik niet al te lang aanwezig zijn omdat ik mijn vriend uit Geneve op bezoek kreeg, maar dit werd samen met Robert op de zaterdagavond meer dan goed gemaakt. Veel leuke gesprekken gevoerd met bekenden, maar ook met veel onbekenden. Gewoon out of the blue in gesprek raken over speciaalbier, met een mooi glas bier in je hand, geweldig.