Brouwlocatie Bad Nieuweschans
De eerste plannen werden een paar jaar geleden al gemaakt, maar begin 2020 is het dan eindelijk zo ver. De start van Mouterij/Brouwerij Kiemkracht is een feit.

In 2017 begon Freek Ruis, bekend van brouwerij Witte Klavervier, samen met andere lokale ondernemers, plannen uit te werken om een mouterij en brouwerij te starten in de oude stoomlocomotievenloods van Bad Nieuwschans. Vanuit de oprichting van de Graanrepubliek, een coöperatie waarin locale boeren en graanverwerkende partijen participeren, wordt geprobeerd de teelt en de verwerking van granen in al hun verscheidenheid een nieuwe impuls te geven. Zo moeten er in de loods een bakkerij, distilleerderij, mouterij en brouwerij worden gestart

Mouterij Kiemkracht ontwikkelt een kleine moutmachine waarmee de processen van weken, kiemen en drogen heel precies gestuurd kunnen worden. Door de kleine schaal kunnen er straks mouten worden geleverd van bizondere graansoorten afkomstig van boeren uit het Noorden. Vanwege enkele tegenslagen wordt er nu nog hard gewerkt aan de mouterij. De moeten moeten straks worden geleverd aan de afnemers in de Graanrepubliek, maar ook aan derden. Freek is natuurlijk als brouwer van Brouwerij de Witte Klavervier een van deze afnemers.

Hoe gaat de brouwerij dan heten?
Op dit moment kom je in de publicaties nog zowel Brouwerij Kiemkracht als Witte Klavervier tegen. Omdat Mouterij Kiemkracht bij de Kamer van Koophandel is ingeschreven als B.V. Mouterijen Vervaardiging van bier heb ik eerst de naam Kiemkracht gehanteerd. Het kan dus zijn dat dit nog moet worden aangepast op mijn website.