Brouwerij Eggens

Brouwerij Eggens is een brouwerijhuurder uit de stad Groningen en werd in 2017 opgericht door de toen 27 jarige Martijn Eggens. Bij veel Noorderlijke bierliefhebbers klinkt de naam Eggens bekend in de oren. Net zoals het bij grotere Nederlandse (familie-)brouwerijen het geval is, heeft Martijn de passie voor speciaalbier in zijn DNA meegekregen van zijn vader. Het is dus de tweede generatie Eggens die actief is in de Noordelijke brouwerijwereld bij Brouwerij Maallust.

Met zijn commerciële opleiding en werkervaring als achtergrond is het aan de man brengen van een product voor Martijn de gewoonste zaak van de wereld. En dat is mooi, want daar willen beginnende (huur)brouwers zich nog wel eens aan vertillen. Daar zijn helaas voorbeelden genoeg van te noemen.

Martijn was al een jaar of twee actief als thuisbrouwer en werd gedurende het laatste half jaar steeds fanatieker in het doorontwikkelen van zijn recepten. Thuis werd steeds ongeveer 50 liter gebrouwen en dat bleek al snel veel te weinig om je familie en vrienden van genoeg bier te voorzien. Tijdens de periode datt Martijn een aantal maanden thuis kwam te zitten en nieuwe uitdaging zocht kwam de prioriteit steeds meer te liggen bij het brouwen van het perfecte bier. In de destijds nieuw aangeschafte Braumeister was het proces natuurlijk steeds beter te controleren en daardoor begon het ook steeds meer te kriebelen om de volgende stap te gaan zetten. De Eggens Blond zou toch eigenlijk in een grote batch gebrouwen moeten worden.
En waar kom je dan terecht als je op loopafstand woont van de nieuwste Groningse productiebrouwerij en waarvan je de bieren al een tijdje weet te waarderen? Sterker nog, waar je als thuisbrouwer al kind aan huis bent. Precies, Martijn kreeg de mogelijkheid om zijn bier zelf, en natuurlijk in eerste instantie met brouwer Nic Veenstra, bij Bax-bier aan de Friesestraatweg in Groningen te brouwen. Het eerste bier van Brouwerij Eggens, de Eggens Blond van 6,3%, werd op zaterdag 21 mei 2017 door Martijn en Nic gebrouwen in de ketels van Bax-Bier. Het werd in de maand juni voor het eerst gepresenteerd aan het Groningse publiek. Ondertussen heeft Martijn meerdere bieren uitgebracht, naast de blond zijn er onder andere ook een tripel en een ipa verkrijgbaar. Wie met Martijn heeft gesproken zal er niet raar van opkijken dat het ultieme doel is om zelf ergens in de stad Groningen een brouwerij of brewpub te starten. Het duurt nog even voor dat dat zo ver is, maar de eerste stappen zijn gezet.

Martijn blijkt een creatieve brouwer want ondertussen zijn er ook al verschillende specials uitgebracht. De laatste serie Rock North bieren werd in samenwerking met Studio Paraat gelanceerd in het voorjaar van 2020. Studio Paraat tekende hierbij voor het artwork op de etiketten. De Eggens bieren worden op fust en fles afgevuld en zijn daardoor ook terug te vinden in de Groningse horeca.