Brouwerij Vrolijcke Joncker Zevenhuizen

De Vrolijcke Joncker

De Vrolijcke Joncker
Op de grens van Groningen, Friesland en Drenthe vind je sinds augustus 2016 de nieuwste Groningse brouwerij, Vrolijcke Joncker. Het had maar een haar gescheeld of de brouwerij viel onder een van de andere twee Noordelijke provincies, zo dicht ligt de brouwerij op het drie provincieënpunt. Vanuit een compleet herbouwde schuur naast het woonhuis van Jacob en Gea van der Werk worden sinds drie kwart jaar bieren op professionele basis gebrouwen. Nadat Jacob samen met een vriend in 2012 voor het eerst zelf aan het brouwen slaagde ging het hard. In 2013 kreeg hij als verjaardagskado een brouwcursus aangeboden en daarmee was de weg geëffend voor het serieuzere werk. Zo sloot hij zich onder andere aan bij het biergilde in Groningen. Toen er vanaf 2015 in de nieuw gebouwde schuur bij huis werd gebrouwen raakte ook Gea, de vrouw van Jacob in de ban van het bier en besloten ze om de hobby gezamenlijk op te pakken. Het bierbrouwen gebeurt op dit moment nog steeds naast de reguliere baan, die Jacob en Gea beide in Groningen hebben. Momenteel brouwen ze samen minstens twee dagen in de maand en wordt er al serieus nagedacht om grotere volumes aan te kunnen. Nu de bieren van de Vrolijcke Joncker ook verkrijgbaar zijn bij twee slijterrijen in het Groningse Westerkwartier stijgt de vraag enorm. De installatie van 25 liter, waar per brouwsessie zo'n 50 liter wordt gebrouwen, is nu al aan de krappe kant om serieus aan de vraag te kunnen voldoen.

De brouwactiviteiten zijn destijds gestart in Jonkersvaart, een paar kilometer van de huidige brouwerij. Uit die tijd stamt ook de naam van de brouwerij. Zoals de brouwer het zelf aangeeft was het tijdens de donkere dagen dat Jonkheer Liekelus Jacobus met lede ogen aanzag dat zijn onderdanen en zwaar en ploeterend bestaan leiden. Op een avond besloot de Joncker om zijn bieren te delen met zijn onderdanen, waarmee zijn domein veranderde in een gebied waar de mensen graag kwamen en waar het ondanks het harde werken altijd een vrolijke boel was. En zo ontstond de Vrolijcke Joncker.

Op dit moment zijn er vijf bieren verkrijgbaar en wordt er gewerkt aan nog een aantal recepten. De bieren worden stuk voor stuk gebrouwen van natuurlijke grondstoffen en zonder allerlei toevoegingen van kruiden etc. Daarmee brouwt de Vrolijcke Joncker het lekkerste bier van het Westerkwartier. De eerste bieren van de Vrolijcke Joncker zijn:

De Vrolijcke Joncker
- Dolle Joncker, een India Pale Ale van 7.0%
- Frisse Joncker een lentebock van 6,5%
- Malle Joncker, een tripel van 8,6%
- Wijze Joncker, een weizen van 6,5% en
- Rode Joncker, een dubbel van 9%