Terug naar boven

Bierwandeltocht door Groningen

4 - Beijersche Kuip & Boelmans Kranenburg 1847-1891 - Westerhavenstraat 14

Beijersche Kuip & Boelmans Kranenburg

Op nummer 14 en 16 zien we een ogenschijnlijk erg lelijk pand dat onderdeel is van de Groningse bierhistorie. Het gaat hier nl om het voormalig ijspakhuis van brouwerij Boelmans Kranenburg. Het ijspakhuis annex bierbrouwerij is een opmerkelijk gesloten gebouw met bijzonder dikke muren op een bijna vierkante plattegrond van 14 x 14 meter. Een groot deel van het pand was bestemd voor het bewaren van ijs zodat men het hele jaar over voldoende koelmiddelen kon beschikken.Dit was nodig omdat men was overgestapt naar de zogenaamde Beijersche methode (vandaar ook de naam Beijersche Kuip). Het bier moest weliswaar langer worden gelagerd (gerijpt), en dan ook nog eens op lagere temperaturen (zo rond de 8°), maar was veel langer houdbaar en smaakvoller. Deze ondergistende brouwmethode was overgewaaid uit Zuid-Duitsland, vandaar de aam Beijersch Bier (Bayern). Zonder de ijspakhuizen zou dit steeds populairder worden bier, pilsener, alleen in de winter kunnen worden gebrouwen. Om de brouwperiode te verlengen werd het ijs in blokken het ijspakhuis binnen gedragen en kon het daar worden bewaard. Het ijs kon uit de directe omgeving komen, maar ook worden geïmporteerd uit bijvoorbeeld Scandinavië.

De herdenkingssteen in de gevel is van 9 oktober 1880 en de bierton aan de gevel is nog steeds duidelijk zichtbaar.

Brouwerij Boelmans Kranenburg was actief tot 1891 en bezat meerdere panden in de omgeving. Zo stond aan de achterkant van het ijspakhuis de brouwerij van de Beijersche Kuip.

Route:
Tijd: 1 minuten, afstand 110 meter
Je komt hier door de eerste zijstraat na het IJspakhuis links af te slaan (de Apoortermolendrift).
Aan het einde sla je weer linksaf en zie je het water van de A. Loop door tot nummer 8.

Beijersche Kuip & Boelmans Kranenburg
De brouwerij bevond zich op de plek waar nu de Pottebakkersrijge 8 is. Overigens werd de brouwerij gestart in de Brugstraat (de volgende stop) en verhuisde de brouwerij in 1854 naar de Pottebakkersrijge. De verhuizing zal er mee te maken hebben gehad dat daarmee het ijspakhuis en de brouwerij met elkaar verbonden waren. Het voorste deel van het pand fungeerde als pakhuis, kantoor en woning, Het was de bedoeling om de brouwerij aan de voorkant te vestigen, maar na bezwaar van omwonenden werd de brouwerij ingericht aan de achterzijde van het perceel. Er kwam in 1891 een einde aan de brouwactiviteiten nadat de brouwerij werd overgenomen door de Zuid Hollandse Bierbrouwerij (ZHB) in Den Haag. Die vestigde er een agentschap voor de eigen bieren. De ZHB zal later nog een keer een behoorlijke rol spelen in de Groningse biergeschiedenis bij de fusie met Brouwerij Barbarossa in 1960.

Meer informatie over de Beijersche Kuip & Boelmans Kranenburg lees je: hier

Route:
Tijd: 2 minuten, afstand 120 meter
Vervolg je weg langs het water en ga rechtsaf over de A-Brug die leidt naar het centrum van Groningen. Stop in de Brugstraat bij nummer 4-6.