Terug naar boven

Blog met nieuwsitems met betrekking tot mijn bierige activiteiten

Het werd op mijn website tijd voor een speciale pagina over mijn persoonlijke bierbelevenissen. Mijn passie rondom het bier gaat zoveel verder dan alleen "maar" het verzamelen van bieretiketten. Daarom is er vaak ook veel meer te vertellen.
In het verleden was hiervoor niet echt een plaats op mijn website, maar vanaf nu kun je met enige regelmaat een blog lezen over een van mijn bierbelevenissen. Mocht je het blog logo elders op mijn site tegenkomen dan verwijst dit naar een artikel in deze blog.

 

31 december 2015
Eindejaars update 2015.

De laatste update van 2015 is net als voorgaande jaren het moment om terug te kijken op mijn bierjaar.

Hoogtepunten waren er genoeg, bier is booming bussines zo lijkt het wel. Overal in Nederland onstaan nieuwe brouwerijeinitiatieven en ook Groningen spreekt eindelijk een woordje mee. Nieuwkomers dat jaar waren de brouwerijen Corviri, Brouwerij Groninger, Jotner, Martinus en Rockin'Ludina. Daarnaast is Bax-bier eind dit jaar begonnen met inrichten van een eigen brouwerij in de stad Groningen en staan er nog diverse brouwerijen op het punt van beginnen.

Zelf heb ik in 2015 bier gedronken, en dus één of meer etiketten kunnen toevoegen, van 174 Nederlandse brouwerijen (380 bieren). Van deze 174 waren er maar liefst 76 voor mij een nieuwe Nederlandse brouwerij. Deze 76 waren:

In het bovenstaande overzicht verhoudingsgewijs veel Noord-Hollandse brouwerijen. Daar is de groei dan ook het grootst geweest, mede dankzij de de Noordhollandse Brouwerij en de 7 Deugden, waar veel brouwerijhuurders onderdak vinden. Er zijn natuurlijk in 2015 ook brouwerijen van start gegaan waar ik helaas nog geen bier van heb gedronken, dit overzicht vind je hier.

Ruim een derde van de nieuw gedronken bieren (35,8%) komt, zoals gezegd, dit jaar uit Nederland. De explosieve groei aan Nederlandse brouwerijen heeft daar zeker aan toe bijgedragen. Verder valt de hoge klassering van Deense bieren natuurlijk op. Dit laat zich eenvoudig verklaren door a- de hulp van Jacques Don, vriend en collega die meerdere keren per jaar Denemarken bezoekt en b- het feit dat wij onze zomervakantie 2014 in Denemarken hebben doorgebracht. De traditionele landen Duitsland en Belgie bleven in 2015 wat achter.
Daarnaast heb ik weer veel Franse en Zwitserse bieren van Robert MacDonbald, Schotse verzamelaar uit Frankrijk en werkend in Geneve (Zwitserland). Verder heb ik in 2015 3 nieuwe landen aan mijn verzameling kunnen toevoegen.Swaziland,Kaap Verdie en Burkina Faso.


In 2015 heb ik ook weer enkele bierfestivals bezocht. Naast de twee BAV-beurzen (Bier Artikel verzamelaars), de manier om bieren te ruilen, kopen van liefhebbers uit het hele land. Het aantal festivals waar ik ben geweest is eigenlijk maar een fractie van de georganiseerde bierfestivals in 2015, want het worden er ieder jaar weer meer. Dan blijkt dat mijn woonplaats Groningen niet altijd even praktisch is ;-). Natuurlijk was elk festival weer een hoogtepunt, maar zonder de anderen tekort te willen doen, het Bierfestival Groningen in de Martinikerk in Groningen was ook dit jaar weer een hoogtepunt, temeer omdat dit keer voorafgaand aan het festival een heus bierdiner werd georganiseerd met lauter Gronigse brouwerijen.. Een overzicht van de door mij bezochte bierfestivals in 2015:
Winterbierfestival Gouda,
Bierfestival Groningen,
Borefts Bierfestival Bodegraven,
Pint Noordelijk Specialbierfestival Groningen,
Pint Kerst en Winterbierfestival Hoogeveen en het
Pint Noordelijk Lentebierenfestival in Leeuwarden
.

Rest mij iedereen het beste voor 2016 te wensen, veel bierplezier, maar vooral in een goede gezondheid. Proost!


Bierfestival Groningen

De vijfde editie van het bierfestval Groningen was wederom een groot succes. De organisatie wist ook dit jaar weer ruim 5000 bezoekers naar de Martinikerk in Groningen te trekken. Het aanbod van een mix van bekende en nieuwe onbekende brouwerijen stond voor veel van de bezoekers garant voor een geslaagd bierfestival. Onder de aanwezige brouwerijen presenteerden zich dit keer maar liefst drie nieuwkomers (Wildervanker Brouwerij, Craft Brewery Groninger en de Pivo Brouwers)uit onze eigen provincie aan het grote publiek. Met Bax Bier, de Kromme Jat en de de Groninger Bierbrouwerij waren alle huidige Groningse brouwerijen en brouwerijhuurders op het festival aanwezig. De Wildervanker is al bijna een jaar actief en stond voor het eerst op dit festival, de Pivo Brouwers hebben binnenkort de officiele lancering van hun eigen brouwerij in Haren. (vandaar dat ze nog niet op mijn website met Groningse brouwerijen te vinden zijn) en Craft Brewery Groningen is begin april officieel gestart.

Voor een select aantal bezoekers begon op het festival al op donderdagavond met een vijfgangen bierdiner in de kapel van de Martinikerk. De chefs van stadscafe restaurant 't Feithhuis in Groningen presenteerden een vijftal prachtige bier en spijscombinaties met bieren van vijf Groningse brouwerij(huurders). Het geheel werd begeleid door Melissa Cole, Engels biersommelier, die de bieren en gerechten op haar eigen manier wist neer te zetten. Het was genieten geblazen, er wast naast het heerlijke eten en drinken ook voldoende tijd om met andere aanwezigen van gedachten te wisselen. Ik weet zeker dat dit bierdiner volgend jaar een nog groter succes zal zijn.

Vrijdag voorafgaand aan het festival vond er in dezelfde kapel een minisymposium plaats met als thema: "Vrouwen en Bier". Na de openeing door Sabine Koebrugge ging het geheel uit dames bestaande panel in op enkele stellingen. Marjolie Smit van Speciaalbiercafe de Koffer was van mening dat het in Groningen al de goede kant op gaat. Er komen al veel vrouwen langs die van allerlei biersoorten drinken. Volgens biersommelier Fiona de Lange beslissen de grotere brouwers (mannen) nof eveel voor de vrouwen. Carina Kelder van Brouwerij Mommeriete benadrukte dat er nog nog veel aan de voorlichting valt te doen en Melissa Cole vond dat het tijd werd iets te doen in plaats van alleen te ageren. Haal de dames, maar ook opleidingsinstituten binnen bij de brouwerij. Het werd al met al een moooie discussie, die wat mij betreft een ander publiek verdiende. Immers wij weten het wel... een damesbier moet zoet zijn?? Grote onzin. Iedereen, man of vrouw heeft zijn/haar eigen smaakontwikkeling en voorkeuren. Een echt damesbier betaat er niet. Toch verzinnen de grote jongens en hun capitale reclkamecampagnes de meest gekke dingen, speciaal voor vrouwen. In Belgie komt men nu met kleinere glazen voor vrouwen. Snapt u het nog? Ik niet meer in elk geval. Kortom.. er valt nog genoeg te doen!

Op het festival zelf heb ik vrijdag en zaterdag vooral genoten van de vele gesprekken die ik heb gevoerd met heel veel verschillende bezoekers. Veel bieren geproef, met natuurlijk altijd wat eigen voorkeuren. Ik heb me vooral beperkt tot het proeven van bieren van Nederlandse brouwerijen. Daarbij ook een paar Nederlandse brouwerijen te kort moeten doen door ze dit keer over te slaan. Er was gewoon teveel aanbod om in drie dagdelen echt te proeven. (en dat is positief bedoeld!) Ik kijk alweer uit naar 2016, de data zijn alweer bekend, op 8 en 9 april 2016 weet u waar ik ben te vinden! Bierfestival Groningen 2016 zal net zo'n succes worden als het festival van 2015, daar zorgen Maik, Iris en de rest van het team gegarandeerd voor !

Hieronder enkele foto's van het festival


31 december 2014
Eindejaars update 2014.

De laatste update van 2014 is net als voorgaande jaren het moment om terug te kijken op mijn bierjaar.

Een van de hoogtepunten is in elk geval het feit dat Groningen er weer twee nieuwe brouwerijen bij heeft gekregen in 2014. Met Brouwerij Bax een brouwerijhuurder met ambities om in Groningen een brouwerij neer te zetten en de Wildervanker brouwerij met nu al zijn eigen ketels, werd het aantal brouwerijen in mijn provincie daarmee verdubbeld. Dit aantal valt in het niets als je het vergelijkt met de landelijke ontwikkelingen, maar toch.

Zelf heb ik in 2014 bier gedronken, en dus één of meer etiketten kunnen toevoegen, van maar liefst 125 Nederlandse brouwerijen (252 bieren). Van de 125 waren er maar liefst 52 voor mij een nieuwe Nederlandse brouwerij. Deze 52 waren:

In het bovenstaande overzicht verhoudings gewijs veel Noord-Hollandse brouwerijen. Daar is de groei dan ook het grootst geweest, mede dankzij de de Noordhollandse Brouwerij en de 7 Deugden, waar veel brouwerijhuurders onderdak vinden. Er zijn natuurlijk in 2014 ook brouwerijen van start gegaan waar ik helaas nog geen bier van heb gedronken, dit overzicht vind je hier.

Ruim een derde van de nieuw gedronken bieren (35,8%) komt, zoals gezegd, dit jaar uit Nederland. De explosieve groei aan Nederlandse brouwerijen heeft daar zeker aan toe bijgedragen. Verder valt de hoge klassering van Deense bieren natuurlijk op. Dit laat zich eenvoudig verklaren door a- de hulp van Jacques Don, vriend en collega die meerdere keren per jaar Denemarken bezoekt en b- het feit dat wij onze zomervakantie in Denemarken hebben doorgebracht.
Daarnaast weer veel Franse en Zwitserse bieren van Robert MacDonbald, Schotse verzamelaar uit Frankrijk en werkend in Geneve (Zwitserland). Helaas heb ik in 2014 geen nieuw land aan mijn verzameling kunnen toevoegen.


In 2014 heb ik ook weer enkele bierfestivals bezocht. Naast de twee BAV-beurzen (Bier Artikel verzamelaars), de manier om bieren te ruilen, kopen van liefhebbers uit het hele land. Het aantal festivals waar ik ben geweest is eigenlijk maar een fractie van de georganiseerde bierfestivals in 2014, want het worden er ieder jaar weer meer. Dan blijkt dat mijn woonplaats Groningen niet altijd even praktisch is ;-). Natuurlijk was elk festival weer een hoogtepunt, maar zonder de anderen tekort te willen doen, het Bierfestival Groningen in de Martinikerk in Groningen was ook dit jaar weer een hootepunt. Een overzicht van de door mij bezochte bierfestivals in 2014: Winterbierfestival Gouda,
Bierfestival Groningen,
Borefts Bierfestival Bodegraven,
Pint Noordelijk Specialbierfestival Groningen en het
Pint Noordelijk Lentebierenfestival in Leeuwarden
.

Rest mij iedereen het beste voor 2015 te wensen, veel bierplezier, maar vooral in een goede gezondheid. Proost!