Terug naar boven

Blog met nieuwsitems met betrekking tot mijn bierige activiteiten

Het werd op mijn website tijd voor een speciale pagina over mijn persoonlijke bierbelevenissen. Mijn passie rondom het bier gaat zoveel verder dan alleen "maar" het verzamelen van bieretiketten. Daarom is er vaak ook veel meer te vertellen.
In het verleden was hiervoor niet echt een plaats op mijn website, maar vanaf nu kun je met enige regelmaat een blog lezen over een van mijn bierbelevenissen. Mocht je het blog logo elders op mijn site tegenkomen dan verwijst dit naar een artikel in deze blog.


22 november 2013
Tsjuster Imperial Black IPA in 2014 opnieuw verkrijgbaar !

Op 14 november kreeg ik een tweet van Jurgen Bootsveld van de Berghoeve Brouwerij hij die dag maar liefst 600 liter Tsjuster had gebrouwen. Natuurlijk wist ik al geruime tijd van de plannen van Jurgen om Tsjuster nogmaals, maar dan als eigen bier van Berghoeve, op de markt te brengen. Toch was deze tweet voor mij ook geweldig nieuws, omdat het nu dan ook echt concreet is. Zoals het nu lijkt zal het bier te proeven zijn op het vierde Bierfestival Groningen in de Martinikerk. Berghoeve staat op 11 en 12 april 2014 voor het eerst als deelnemer op dit festival. Ik vind het geweldig dat Tsjuster, op mijn 'thuis'bierfestival dan een van de te proeven bieren zal zijn !
Als er meer nieuws is over de verkrijgbaarheid van deze tweede batch Tsjuster, dan lees je dat natuurijk zo snel mogelijk op mijn website.



25 september 2013
10.000e etiket in mijn verzameling een feit: Tsjuster Imperial Black IPA.

In de september update is de grens van 10.000 etiketten in mijn verzameling bereikt. Voor mij was dit, net als bij het 5000e etiket, de reden om met een eigen label te komen. Dit keer werd het toch iets grondiger aangepakt, want was het in 2004 een etiket op een bestaand bier, nu werd het een uniek nieuw bier, speciaal voor mij gebrouwen door Jurgen Bootsveld van de Berghoeve Brouwerij in Den Ham. In een van de vorige blogs op deze pagina heb je al meer kunnen lezen over het onstaan van Tsjuster. Mijn speciale dank gaat uit naar Jurgen en Geralda (Berghoeve brouwerij) en Bob van Dijk (b71.nl - voor het ontwerp van het etiket).
De 120 flessen Tsjuster zijn door mij weggegeven aan zoveel mogelijk mensen die me hebben geholpen mijn verzameling op te bouwen. Ondertussen is Tsjuster ook te vinden op Ratebeer .


Ik wil iedereen bedanken die op een of andere manier een bijdrage heeft geleverd aan mijn verzameling. Zonder iemand te kort te willen doen probeer ik in het overzicht hieronder een opsomming te geven van familieleden, vrienden, collega's die me hebben meegeholpen mijn verzameling op te bouwen.

Op de foto hiernaast zie je een aantal van de door hen geplaatste Tsjusterfoto's op Facebook.

  • Ivonne Pinkster
  • Evelien Pinkster
  • Maaike Pinkster
  • Henk† en Rie Pinkster
  • Janny en Wim Arends
  • Robert & Rebecca MacDonald
  • Jacques Don
  • Rias Nuninga & Frouwke Dijkhuizen
  • Luuk Houkes & Naomi Rumaloine
  • Geert & Harma Roggen
  • Afina & Jan Willem Knol
  • Jaap & Willem Lindeman
  • Peter Tent
  • Harry vd Berg
  • Raymond Huwae
  • Paula Brookman-Klooster
  • Jeannet Bakema
  • Gerke Bos
  • Sybo Glas
  • Mark Uri
  • Alex Oonk
  • Jos Korhorn
  • Arjen Komdeur
  • Martie van Essen
  • Tieme van Veen
  • Jan Willem Wolff
  • Felix Groenewoud
  • Ot Louw
  • Arie Vurens
  • Ab vd Meeren
  • Aad vd Hoeven
  • Siep Glastra
  • Johan Commandeur
  • Peter Hendrikx
  • Hans vd Wel
  • Dean Southall
  • Alice vd Kuijl
  • Jolanda Buhrs
  • Jaap vd Weide


03 mei 2013
Etiketontwerp is klaar, Tsjuster Imperial Black IPA binnenkort via mij verkrijgbaar.

Daar is ie dan!
Het etiket van Tsjuster, een Imperial Black IPA, gebrouwen door Jurgen Bootsveld van de Berghoeve Brouwerij in Den Ham. Het etiket is een schitterend ontwerp van Bob van Dijk van B71.nl. Als je op het flesje klikt krijg je het hele etiket te zien.

Ik ben niet alleen trots op het prachtige etiket (zie mezelf onderop het etiket staan op nog steeds groeiende berg met etiketten), maar ook op het feit dat een idee in mijn hoofd samen met Jurgen heeft geresulteerd in een bijzonder bier. Dit unieke bier is gebrouwen ter gelegenheid van het 10.000e bieretiket in mijn verzameling etiketten van zelf gedronken bieren.
Tsjuster is een volmoutig bier met een bittere afdronk van 10% alc en waarvan de smaak heerlijk lang blijft hangen. Tsjuster staat voor 'donker' en verwijst, naast naar de kleur, ook naar het idee voor dit bier. Daarvoor diende het recept van Donkerbruin Vermoeden, één van de standaardbieren van de Berghoeve Brouwerij, als basis.
Met nog meer moutsoorten en de dryhop ontstond een fantastisch bier dat zoals gezegd binnenkort in beperkte oplage verkrijgbaar is. Gelukkig bestaat er de reële mogelijkheid dat Jurgen het bier ook in het Berghoeve assortiment gaat opnemen.




21 april 2013
Berghoeve Brouwerij brouwt een uniek bier voor 10.000e etiket in mijn verzameling.

Wat doe je als je een idee hebt over een bepaald biertype, maar je bent zelf geen bierbrouwer... Precies, je gaat in gesprek met een aantal andere liefhebbers en een paar brouwers om je idee uit te leggen.

In 2012 werd duidelijk dat ik in 2013 het 10.000e etiket aan mijn verzameling zelfgedronken bieren zou toevoegen.
Zeg nou zelf.. Dat moet toch iets bijzonders worden !

Op het vierde Noordelijk Speciaalbierfestival in Groningen raakte ik in gesprek met Jurgen Bootsveld van de Berghoeve Brouwerij uit Den Ham. Jurgen brouwt prachtige bieren als Hammer Schout, Goede Buur, Verre Vriend, Mirrwinter en Donkerbruin Vermoeden. Ik was (en ben nog steeds) vooral onder de indruk van zijn 'Donkerbruin Vermoeden', een Black IPA van 6%alc.

In ons gesprek zag ik dat de oogjes bij Jurgen begonnen te twinkelen toen ik het over mijn idee had. Al pratende ontstond er in zijn hoofd op dat moment al een mooi nieuw bier. Het goede nieuws is dat het idee dit voorjaar verder is uitgewerkt. Jurgen is aan het brouwen geslagen en het bier staat nu bij te komen. Ik heb het deze week mogen proeven en was onder de indruk, echt precies wat ik wilde, moutig in de beginsmaak en hoppig zodat de bitterheid lang blijft hangen.

Meer wil ik op dit moment nog niet prijsgeven, de etiketten worden momenteel ontworpen en we denken na over de over de lancering van dit bier. Grappig is dat er al flink gereageerd wordt op de eerste tweets van de brouwerij. Klik op de twitter-afbeelding om het eerste draadje te lezen.





21 april 201315 april 2013
3e Bierfestival Groningen groot succes.

Het derde bierfestival in de Martinikerk in Groningen, georganiseerd door café de Toeter, was weer een groot succes. Zo'n 5000 bierliefhebbers wisten tijdens een van de drie sessies de weg te vinden naar de Martinikerk om te genieten van de bieren die werden gepresenteerd.
Maar liefst 39 brouwerijen waren met bieren aanwezig, waarbij het grootste deel van de brouwers zelf achter de toog stond. Daarnaast een mooi aanbod van bieren door enkele bierimporteurs en de beste biercafé's uit Groningen zoals café de Toeter en de Speciaalbiercafé de Koffer.
Voorafgaand aan het festival was er op de vrijdagmiddag een klein symposium waar onder leiding van Henri Reuchlin (Bierburo) gediscussieerd over de opkomst van kleine brouwerijen. De discussie werd voorafgegaan door een inspirerende inleiding van Melissa Cole die de aanwezige brouwers vooral opriep om "out of the box" te denken, samen te werken met andere brouwers door bijvoorbeeld collaboration brews, gebruik te maken van sociale media en één organisatie te vormen. Daarna werd er gediscussieerd over de opkomst van kleine brouwerijen. De dingen die me zijn bij gebleven zijn:
- dat het ABT steeds meer Nederlands bier als Bier van de Maand schenkt,
- de Mitra de consument beter wil voorlichten met gerichtere informatie,
- de consument moet weten waar het bier gebrouwen wordt,
- een brouwer zich geen brouwerij moet noemen,
- de trends uit Amerika steeds meer worden overgenomen,
- er nog veel winst te halen valt bij restaurants,
- Het vooral om de (constante) kwaliteit van het bier moet gaan.
Natuurlijk waren er verschillende meningen, maar duidelijk werd wel dat iedereen met passie sprak over zijn binding met het product (speciaal)bier.

Het festival zelf is, mede gezien de locatie, uniek te noemen. De Italiaanse brouwer van Birrificio del Ducato omschreef zijn verbazing in de tweet die je hierboven kunt lezen (door er op te klikken - met overigens een prachtige foto). En amazing, dat was het. Voor mij stond het festival vooral in het teken van bieren die ik nog niet eerder had geproefd (natuurlijk op een paar vaste toppers na). Nieuwe bieren die waren er genoeg, mede dankzij de eerder genoemde opkomst van nieuwe brouwerij(huurders). Ik heb echt een paar geweldige bieren geproefd zoals de Black IPA van Birrificio del Ducato, De Bourbon Barel Aged Double Oatmeal Stout (alleen de naam al) van Brouwerij de Rooie Dop, Royal RHA I.P.A. van Brouwerij Rodenburg en de Tripel van Brouwerij Hommeles.
Door de aandacht te verdelen over de drie dagdelen heb ik aardig wat bieren kunnen proeven, maar heb ik vooral geprobeerd links en rechts gesprekken aan te gaan met verschillende bezoekers. Vooral op de beide avonden was er voor de brouwers weinig tijd om met iedereen in gesprek te gaan, voor mij was dat misschien wel het leukste onderdeel van dit festival. En dan blijkt dat er heel veel waardering is voor het Nederlandse speciaalbier, maar tegelijkertijd blijkt ook dat er nog heel veel te vertellen valt. Over de brouwerijen, over de verschillende bierstijlen, over het proces bierbrouwen of over het proeven. En natuurlijk kwam mijn eigen website daarbij ook voldoende aan bod. Verbaasde gezichten bij de jongere generatie over het aantal bieren dat ik ondertussen heb geproefd, in dat kader een kleine onthulling. Op het festival kreeg ik een proeffles van het speciaal door Brouwerij Berghoeve gebrouwen bier ter gelegenheid van het 10.000e etiket in mijn verzameling gedronken bieren. Nog even geduld, in mijn volgende blog op deze pagina nog veel meer informatie over dit bier. Tot slot, iedereen die het heeft gemist, wees gerust... volgend jaar een nieuwe kans om het festival te bezoeken. Dan zal het Bierfestival Groningen worden gehouden op vrijdag 11 en zaterdag 12 april.
Hieronder nog een paar foto's die ik heb gemaakt tijdens het festival:



31 december 2012
Eindejaars update 2012.

De laatste update van 2012 is net als vorig jaar de laatste update het moment om terug te kijken op mijn bierjaar.
Was het prive eigenlijk een waardeloos jaar, op biergebied was het toch echt weer een topjaar. In 212 heb ik maar liefst 754 nieuwe bieren gedronken. Een ongekend aantal, vooral dankzij de hulp van de vele (bier) vrienden, familieleden en collega's. Dit jaar ging dat om veel Nederlandse bieren, maar liefst 249 en dus een derde van het totaal, maar ook om veel Duitse bieren, 209 gekregen en ook gekocht tijdens mijn vakantie in Duitsland.
Bij de 249 nieuwe Nederlandse bieren ging het dan ook nog eens om 27 voor mij nieuwe Nederlandse brouwerijen.
Bij deze 27 zaten natuurlijk ook een aantal brouwerijen die al in 2011 zijn begonnen. Het aantal Nederlandse brouwerijen die in 2012 zijn begonnen te brouwen ligt overigens alweer rond de 20. Zo blijft er nog steeds een aantal brouwerijen in ons land waar ik nog steeds geen bier (op fles) van heb gedronken. Dat zijn er op dit moment ook nog steeds 14 brouwerijen . Een mooi artikel over de bierontwikkelingen in Nederland schreef ik voor het decembernummer van het BAV-journaal. De nieuwe Nederlandse brouwerijen in mijn verzameling zijn (in alfabetische volgorde):

2012 was voor mij ook het jaar van de bierfestivals, ik heb er maar liefst 8 bezocht in heel Nederland. Het is eigenlijk nog maar een fractie van de georganiseerde bierfestivals in 2012, want het worden er ieder jaar weer meer. Daarbij heb ik, ondanks de twee festivals in Groningen, in totaal ongeveer 2400 kilometer door Nederland gecrost. Natuurlijk was elk festival weer een hoogtepunt, maar zonder de anderen tekort te willen doen, het Borefts Bierfestival van brouwerij de Molen in Bodegraven was toch wel een van de mooiste ervaringen. Misschien ook wel omdat door een van de Facebookvrienden B91ontwerp (Bob voor vrienden en bekend van zijn prachtige bieretiketontwerpen) een gezamenlijke treinreis was georganiseerd vanaf Utrecht Centraal.
Ook in 2013 is er weer een biertreinreis vanaf Utrecht, alleen is de eindbestemming dan de Martinikerk in Groningen. Ik stap dan dus niet op de trein, maar zal de deelnemers natuurlijk ontmoeten tijdens mijn thuiswedstrijd ;-) Een overzicht van de door mij bezochte bierfestivals in 2012:

  • Winterbierfestival Gouda,
  • Noordhollands Bierfestival,
  • Bierfestival Groningen,
  • Week van het Nederlands Bier Den Haag,
  • Utrechts Bierfestival,
  • Borefts Bierfestival Bodegraven,
  • Noordelijk Specialbierfestival Groningen,
  • Winterbierfesitval Hoogeveen,

Verder was de uitnodiging voor de opening van de Week van het Nederlands Bier in Den Haag toch ook een mooi hoogtepunt. De week van het Nederlands Bier werd voor het eerst georganiseerd en voorafgaand aan de opening was er een bierparty voor genodigden die iets in de bierwereld betekenen. Ik had de uitnodiging onder andere te danken aan mijn hulp bij het samenstellen van de Brouwerijengids van Nederland met daarin opgenomen alle actieve Nederlandse Bierbrouwerijen.
2013 belooft ook weer een druk festival jaar te worden, naast de hierboven genoemde festivals, waar ik de meeste wel weer van zal bezoeken is er ook voor de eerste keer een bierfestival in Leeuwarden. Op 9 maart as organiseert Pint Regio Noord het eerste Noordelijk Lentebierfestival in de Harmonie in Leeuwarden. Rest mij iedereen het beste voor 2013 te wensen, veel bierplezier, maar vooral in een goede gezondheid. Proost!